Holandija

Moja prva poseta Holandiji bila je neuspešna. Tačnije očeva bolest me sprečila da “zemlju lala” vidim još 1991. godine. Bilo je to proleće koje je definitivno najavilo buru na prostorima Jugoslavije. Putovanje je bilo organizovano u režiji sindikata Fakulteta. Na povratku u Čačak prošli su autoputem Zagreb – Beograd 2. maja. Baš na dan kada su policajci MUP Hrvatske pokušali da preuzmu policijsku stanicu u Borovu Selu. I kada je došlo do pogibije policajaca. Tada sam pomislio da je dobro što ipak nisam putovao. Druga prilika za posetu Holandiji propuštena je kada je Branka Jordović vodila grupu n ate prostore. Razloga se ne sećam, a sada to nije ni važno. I onda pomalo neočekivano stiže poziv od bivšeg studenta Milana Jelisavčića da posetim Amsterdam. Razlog je bio prisustvo odbrani njegovog doktorata. Malo neočekivano reagovah “na prvu loptu” I odlučih da putujem. Holandija ostade trodecenijski san.

U Čačku, 10. avgusta 2023. godine

U zemlji lala

Od 1. januar 2020. godine Holandija se zvanično zove Nizozemska. Tačnije zvanični naziv je Kraljevina Nizozemska (Koninkrijk der Nederlanden). Reč Nizozemska sastavljena je od dve reči – neder (nisko) i land (zemlja). Raniji naziv Holandija značio je – šumovita zemlja. Neki bi rekli – Šumadija. Nizozemska se satoji iz dvanaest provincija. Samo njih dve u svom nazivu sadrže reč Holandija. To su Severna Holandija u kojoj se nalazi Amsterdam. I Južna Holandija u kojoj je Roterdam.

Na prvi pogled Nizozemska (da je nazovemo zvaničnim imenom) je mala zemlja. Sa nešto preko 40 hiljada kvadratnih kilometara površine spada u manje evropske države. Međutim, ima oko 18 miliona stanovnika, što je čini jednom od najgušće naseljenih država sveta. Nisu to jedine kontraverze vezane za ovu zemlju. Iz geografije smo učili da je Nizozemska nastala na močvarnom područiju uz Severno more. Zemljište su bukvalno otimali od mora pa je često ispod njegovog nivoa. Zemlja je ispresecena mnogobrojnim kanalima za odvodnjavanje. Ali im to nije smetalo da budu jedna od najrazvijenijih poljoprivreda u svetu. Nizozemska je poznata i kao veliki proizvođač cveća, posebno lala. Zbog čega Nizozemku obično nazivaju „zemlja lala“.

holandija
Simboli Nizozemske - lalae i vetrenjače