Italija

italija

Ne računajući zemlje nastale raspadom Jugoslavije Italija je zemlja koju sam posle SSSR najviše puta posetio. Možda bi tih poseta bilo više da nije potrebno preći više od 600 kilometara, da bi se stiglo do njene granice. Moj prvi susret sa Italijom je bila poseta Trstu 1976. godine. A onda su posete počele da se ređaju kao na traci. Istina ponekad je trebalo da prođe više od decenije. Ali Italiji sam se uvek rado vraćao. Jer Mediteran je ono što me je uvek najviše privlačilo.

U Čačku, 25. septembra 2022. godine

U zemlji kancona

Prvi put kad sam kročio u Italiju ona je za nas Jugoslovene još uvek bila prozor u svet. Iako su se u to vreme u Jugoslaviji proizvodile farmerke, nositi one iz Trsta imalo je posebnu draž. Pre toga Italija je za nas bila sinonim za dobru pesmu i dobre filmove. Cela Jugoslavija je bila pred malim ekranima za vreme prenosa festivala u San Remu. Modunjo, Milva, Ćelentano, ali i nove zvezde poput Činkveti, Masima Ranijerija ili Kotunjo bili su veoma popularni na ovim prostorima. Roselini, Felini, De Sika, ali i nova plejada režisera režirali su filmove koji su bili među najpopularnijim kod nas. Naravno tu su bili glumci i glumice koji su bili otelotvorenje ovog zanata.

Italija je za nas Jugoslovene bila i personifikacija automobila. Jer su se našim putevima uglavnom kotrlljala Zastavina vozila. A koja su bila proizvedena po nacrtima italijanskih stručnjaka. Čak i novi model Zastava 101, koji je nastao na temeljima modela Fiat 128. Italija je u to vreme bila jedna od turistički najposećenijih zemalja. S obzirom da nam je bila sused logično je što je bila i važno turističko odredište naših građana.

Ništa bez istorije

Moj prvi susret sa Italijom nije bio turističkog karaktera. Ali sam već tom prilikom upoznao neke turističke odrednice Trsta. U aprilu 1976. godine bilo je prošlo tek šest meseci od kako su Jugoslavija i Italija utvrdili svoje granice. Tačnije to se desilo 10. novembra 1975. godine kada su potpisani tzv. Osimski sporazumi. U vreme moje prve posete, pa čak ni druge iz aprila 1977. godine oni nisu bili stupili na snagu. To će se desiti tek 11. oktobra 1977. godine.

Do tada je postojala tzv. Slobodna teritorija Trsta. Njen severni deo, Zona A je 1954. godine pripao Italiji, a južni, Zona B, Jugoslaviji.

italija
Satelitski snimak Italije

Iako sam proputovao velikim delom Italije, ostala je želja da vidim još ponešto. Voleo bih da vidim italijanske Alpe, onako na tenane Toskanu. Konačno da proputujem Siciliju. I Sardiniju, iako znam da je to pomalo preambiciozno. Ipak vredi maštati i planirati.