Firenca

I Firenca je grad kome sam tokom proteklih decenija vraćao. Uglavnom su to bili prolazni boravci. Osim prvog puta 1984. godine, kada sam i prenoćio. Firencu, kao i svaki drugi grad možemo da iznova otkrivamo. Međutim, uglavnom se putnik namernik vrti u poznatim okvirima. Piazza della Signoria, Uffici Gallery, Santa Maria della Fiori, Palazzio Pitti, Ponte Vecchio, … Umalo zaboravih Đotovu Krstionicu (Campanile di Giotto) i Baziliku Santa Croce. Za Firencu se s pravom može reći da je grad muzej. Jer svaki kutak grada podseća na neku znamenitu istorijsku ili umetničku ličnost. Renesansa i porodica Mediči za koje je ona doživela najveće domete obezbedili su Firenci mesto u svetskoj istoriji. Namerno ne pominjem Mikelanđela, Leonarda, Dantea. Njihova besmrtnost dovoljno govori sama za sebe.

Nažalost boravci u Firenci ostali su bez posete galeriji Ufići. Rađanju Venere još uvek mogu da se divim sa fotografija.

U Čačku, 20. avgusta 2023. godine

Na putu za večni grad

Firenci sam se prvi put obreo u predvečerje zime 1984. godine. Bilo je to u sklopu putovanja u Rim. Odlazak je bio autobusom, a povratak avionom. Ne sećam se kako smo stigli u Firencu i da li smo se usput negde zadržavali. Čini mi se da smo stigli predveče i smestili se u hotelu, koji nije bio u blizini centra. Bar da se do njega može otići brzo i lako pešice. Zato smo ostali u hotelu. I gledali prenos NBA utakmice. Jedan od timova je bio Dalas. A drugog se ne sećam.

Sutradan smo imali obilazak Firence. Detalja se ne sećam. Ali se sećam da smo bili na Gospodskom trgu. Takođe, obišli smo crkve Santa Maria della Fiore i Santa Crocce. Ostala mi je u sećanju priča o praznom Danteovom grobu. Dante i danas počiva u Raveni iako je odred crnokošuljaša iz Firence pokušao da ukrade Danteovo telo.

firenca
Zalazak Sunca u Firenci

Naravno prošetali smo se Starim mostom. Sećam se da su nam pokazivali dokle je voda doprla na Ponte Veccio. Kada se Arno izlio i poplavio Firencu. Do pišem ove redove sećanje mi se pomalo vraća. Ali biće prilike da iznesem detalje o Firenci, kad se budem sećao narednih boravaka u njoj.