GPS

Home > GPS

GPS

Човек има исконску потребу за кретањем и истраживањем, али је увек присутна и жеља за сигурним повратком кући. Кроз историју је развијено небројено техника за сналажење у простору. И направљено је много инструмената који човеку у томе помажу. Ново ракетно и космичко доба, олакшава и решава овоземаљске проблеме. Али отвара нове – сналажење на путовањим ка далеким световима.

Најједноставнији модел функционисања система за позиционириње на Земљи би се могао описати као емитовање радио сигнала са познатих локација. То могу да буду покретни сателити у далекој орбити око Земље. Слушањем ових сигнала на покретном пријемнику на Земљиној површини може се одредити положај пријемника. Такви системи су познати под именом Global Positioning System (GPS). Детаљније о GPS може се наћи у тексту – Grupa TIM – Projekti – GPS

Алтернативни системи

Поред америчког система GPS постоје и други глобални навигациони системи. GPS је једини потпуно функционалан глобални навигациони систем. Састоји се из 32 сателита у Земљиној орбити постављених у шест различитих орбиталних равни. Захваљујући томе он је тренутно најкоришћенији сателитски навигациони систем.

Поред GPS система потпуно функционалан био је и систем GLONASS, који је реализован од стране Совјетског Савеза. Након распада Совјетског Савеза дошло је до прекида у одржавању система. Појавиле су се рупе у покривености, што је систем учинило парцијално доступним. Обнављањем сателита од октобра 2011. године GLONASS је поново добио глобалну покривеност.

Европска Унија и њена свемирска агенција су почетком века покренули пројекат свог навигационог система Galileo. Он би требало да функционише са на бази 30 сателита. Галилео се развија са идејом да буде компатибилан са GPS системом.

Кина је развила свој регионални систем, који је назван Велики крчаг (Беидоу). У међувремену су најавили да ће систем да прерасет у глобалну навигацију, која је названа Compass. Систем би такође требало да користи 30 сателита.

Поред поменутих глобалних система навигације постоје и регионални системи. Поред наведеног кинеског система Beidou ту је још и индијски систем IRNSS. Такође треба поменути и јапански систем QZSS.

Апликација

Апликација GPS је намењена за приказивање графичких и статистичких информација везаних за кретање објеката који поседују GPS навигацију.