ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ

Home > ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ

ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ

Започели смо као ТИМ. Циљ је био да промовишемо знање, стручност и могућности искусних инжењера у нашем окружењу. Време је показало да се може учинити и више. Покушали смо то да искористимо. Да ли смо успели, препуштамо другима да суде о томе. Важно је да не одустајемо. Значајну улогу у активностима групе ТИМ има и ТИМ ПОРТАЛ. Преко њега смо јавности представљали шта смо радили, о чему смо размишљали. И шта планирамо да урадимо. У том смислу очекујемо коментаре и предлоге окружења. Шта је добро, а шта не. И шта би требало променити. Коначно, шта би било интересантно укључити у рад и активности Групе ТИМ. Трудећи се да унапредимо садржај ТИМ ПОРТАЛА одлучили смо се да уведемо нову рубрику – ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ. У оквиру рубрике покушаћемо да читаоцима представимо интересантне институције и појединце. Пре свега оне који су својим деловањем обележили време у коме живимо. 

Презентација Чачка

За почетак ћемо покушати да представимо град Чачак. Пре свега као привредно, образовно и културно средиште. Плодна моравска котлина са околним брдима одавно је препозната као погодно станиште за живот људи. О томе сведоче бројна археолошка налазишта. Значај моравске долине уочен је и у раним данима средњевековне српске државе. Овде у насељу Градац Немањин брат Страцимир подигао је цркву посвећену Вазнесењу Господњем. На размеђу векова овај манастир је био познат као Богородица Градачка. Чувени путописац Евлија Челебија, путујући у XVII веку Србијом назваће Чачак рајским вртом. Данас, четири века касније Чачак је модеран индустријски и Универзитетски центар. Текуће године је био национална престоница културе. Као први град који је понео ту титулу.

презентације
Панорама Чачка

Предузетништво

Током XX века Чачак је справом сматран једном од предузетништва у Србији. Давне 1911. године у Чачку је основана Занатска задруга. Постоји и данас под називом Занатска задруга „Универзал“. Поред ове задруге на територији Моравичког округа, чији је центар Чачак осниване су и друге задруге. Највише је било земљорадничких задруга. Све то указује да је овај крај неговао преузетништво. Видећи у њему шансу за привредни друштвени просперитет.